Ranahpasundan's Blog

Just another WordPress.com weblog

Salakanagara,awal sejarah di Pasundan Chapter I


September 05 2009   Victoria,BC

Posted by :Fajar D Herdian

 Salakanagara

Penarikan benang merah dari kitab Wangsakerta yang di tulis abad 17

Salakanagara nyaéta hiji karajaan nu disebutkeun dina Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara karya Panitia Wangsakerta salaku karajaan pangkolotna di Nusantara (130-358 M). Karajaan ieu diwangun di Basisir Teluk Lada (wewengkon Kabupatén Pandéglang, Banten. Raja munggarannana nyaéta Déwawarman nu gelarna Prabu Darmalokapala Déwawarman Haji Rakja Gpura Sagara nu maréntah nepi ka 168 M. Dumasar sumberna, carita ngeunaan karajaan ieu masih kontrovérsial.
Términologi

Salakanagara (atawa Rajatapura) asalna tina kecap salaka jeung nagara. Salaka hartina pérak sedengkeun nagara hartina kota. Ku kituna, Salakanagara bisa dihartikeun kota pérak. Ayana kota pérak ieu, disebutkeun ogé Argyre ku Ptolemeus taun 150 M. Lokasi karajaan diperkirakeun aya di Teluk Lada kiwari, di kota Pandéglang, hiji kota nu kawentar ku karajinan logamna. (Pandéglang sorangan hartina pandé geulang). Sababaraha urang merkirakeun ngaran Salakanagara aya patalina jeung lokasi di sabudeureun Gunung Salak.

Sajarah Salakanagara

Dina sajarah urang Sunda, kota pérak ieu saméméhna diparéntah ku Aki Tirem Sang Aki Luhur Mulya atawa Aki Tirem, numana kota ieu ngaranna Pulasari. Aki Tirem nikahkeun putra istrina nu namina Pohaci Larasati ka Déwawarman. Déwawarman nyaéta Pangeran nu asalna ti Palawa di India kidul.

Dina sajarah urang Batawi aya oge carita ngeunaan karajaan Salaknagara tapi rada beda lokasina. Numutkeun babad Batawi mah kota perak ieu henteu di basisir tapi deukeut gunung, nyaeta Gunung Salak.

Silsilah

* Déwawarman I (130 – 168 M)
* Déwawarman II (putra Dewarman I jeung Pohaci Larasati)
* Déwawarman III
* Déwawarman IV
* Déwawarman V
* Déwawarman VI
* Déwawarman VII
* Déwawarman VIII (348 – 363 M)

Wewengkon

Daérah kakawasaan karajaan ieu ngawengku sakabeh basisir selat Sunda, nyaeta basisir Pandeglang, Banten di beh wetan, nepi ka Agrabintapura (Gunung Padang, Cianjur), oge pulo-pulo di selat Sunda saperti Krakatau atawa Apuynusa (pulo seuneu) jeung nepi ka basisir kidul Swarnabumi (pulo Sumatera).

Warta

Aya dugaan yen kota Argyre nu kapanggih ku Claudius Ptolemeus taun 150 M nyaeta kota Perak atawa Salaknagara ieu. Dina warta Cinten ti dinasti Han, aya catetan rehna raja Tiao-Pien (Tiao=Dewa, Pien=Warman) ti karajaan Yehtiao atawa Jawa, ngirim utusan/duta ka Cina taun 132 M.

Cikal bakal Tarumanagara

Raja pamungkas karajaan ieu nyaéta Déwawarman VIII nu gelarna Prabu Darmawirya Dewawarman (348-363 M) nu tuluy masrahkeun kakawasaan ka minantuna nyaéta Jaya Singawarman. Jaya Singawarman tuluy ngarobah ngaran karajaan jadi Tarumanagara sarta mindahkeun ibukotana ka beulah wétan deukeuteun Bekasi kiwari sedengkeun Karajaan Salaknagara sorangan statusna jadi karajaan bawahan.

Jaya Singawarman sabenerna mah Maharesi nu asalna ti Salankayana di India, nu ngungsi ka Nusantara alatan nagarana ditalukkeun ku Maharaja Samudragupta ti Karajaan Magada di India.

Stop helula…

Kesimpulan Awal yang Bisa Kita Tarik adalah bahwa…

1. Aki Tirem di sebut sebagai Pendiri Kerajaan SalakaNagara atau Rajatapura.Yang kemudian  menikahkan purtinya yang bernama Pohaci Larasati dengan Seorang Pangeran dari negeri india bernama Dewawarman.yang kemudian memerintah Salakanagara tahun 130 m -168 m menggantikan Aki tirem.dari perkawinan tersebut kemudian lahir Dewawarman II.Dinasti keturunan Dewawarman kemudian Memerintah Salakanagara sampai Déwawarman VIII (348 – 363 M).(akhir dari Raja Salakanagara yang bergelar Dewawarman.
Pada masa pemerintahan Prabu Dewawarman VIII datang Jaya Singawarman dari India ,yang Pada Akhirnya Menikah dengan Putri dari Prabu Dewawarman VIII.Pada saat Memerintah Jaya Singawarman Mendirikan kerajaan Baru yang di Beri nama Tarumanagara.

September 5, 2009 - Posted by | BABAK I |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: